Laatste Avondmaal Doesburg

Het Laatste Avondmaal van Doesburg is een project van Doesburger Frank Weetink. Het idee voor deze foto werd -zoals vaker met dit soort projecten- geboren in een keukentafelgesprek met wat vrienden. Frank ging op zoek naar karakteristieke ‘koppen’ in Doesburg die de 12 apostelen konden uitbeelden. Voor de persoon van Jezus werd gekozen voor een vrouw. De fotografie werd gedaan door mijzelf onder de vlag van Fotostudio 1309 samen met Bas Weetink. De kleding kwam uit het enorme aanbod van het kledingatelier van de Hanzestichting Doesburg. De foto moest geen kopie worden van het oude meesterwerk van Leonardo da Vinci, maar eerder geïnspireerd op. Om de foto ook een link met de huidige tijd te geven zijn er een paar kleine moderne items toegevoegd, zoals een MC Donalds bekertje.

De fotoshoot

Op een zondagmiddag in Maart verzamelde iedereen zich in de Martinikerk in Doesburg. Een professionele visagiste verzorgde de visagie van de figuranten. Vervolgens konden in 3 groepen de foto’s worden gemaakt: een foto van de linker groep apostelen, eentje van de middelste met Jezus, en een foto van de recher groep apostelen. Als laatste werd er ook nog een ‘lege’ foto van de kerk gemaakt. We hadden geluk want de zon scheen mooi door de hoge glas in lood ramen. De 4 gemaakte foto’s heb ik later in Photoshop tot het uiteindelijke resultaat samengesteld.

Laatste avondmaal-Doesburg-Robbin van Turnhout Fotografie-Martinikerk
Laatste avondmaal-Doesburg-Studio1309-Martinikerk-0
Laatste avondmaal-Doesburg-Studio1309-Martinikerk-1
Laatste avondmaal-Doesburg-Robbin van Turnhout Fotografie-Martinikerk-1

De onthulling

Op zaterdag 18 mei 2019 werd het resultaat onthult door burgemeester Loes van der Meijs. Het was een feestelijke opening met bovenverwachting veel belangstellenden. Het enorme canvasdoek van 300×170 cm hangt voorlopig in het Grand-Café van het Arsenaal, maar zal na de zomer geveild worden. De opbrengst zal ten goede komen aan de Hanzestichting en de Motorrun Doesburg.

Al met al een prachtig project voor en door Doesburgers.

Laatste avondmaal-Doesburg-opening-burgemeester-Grand café het Arsenaal
Laatste avondmaal-Doesburg-opening-burgemeester-Grand café het Arsenaal
Laatste avondmaal-Doesburg-Robbin van Turnhout Fotografie-Grand café het Arsenaal
Laatste avondmaal-Doesburg-opening-Studio1309-Grand café het Arsenaal