Mensen denken vaak dat ik als fotograaf alleen studio werk maak. Nu is het wel zo dat ik veel in de studio te vinden ben, en het erg leuk vindt om er creatief met licht aan de slag te gaan. Omdat ik daarnaast ook nog andere vormen van fotografie doe, wil ik deze keer eens een fotoreportage op locatie voor het voetlicht brengen.
Symposium Burgerberaad Oost-Nederland
Op 20 december jl. werd het allereerste Symposium Burgerberaad Oost-Nederland gehouden in het Amphion Theater in Doetinchem. Deze middag werd door Moventem uit Zutphen georganiseerd, en omdat ik eerder al portretten voor hun website had gemaakt, vroegen ze mij een fotoreportage te maken van deze middag. De zaal zat vol met ruim 100 genodigden van diverse gemeenten en overheidsinstellingen, en na de opening door Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem, kwamen er diverse gastsprekers aan het woord om vanuit hun expertise stil te staan bij het onderwerp burgerberaad. Hoe betrek je burgers meer bij beslissingen van de overheid? Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een burgerberaad, en hoe voorkom je moeilijkheden? Zomaar wat vragen die deze middag vanuit verschillende invalshoeken aan bod kwamen.
Fotografie uitdagingen
Voor mij als fotograaf lagen er diverse uitdagingen: de zaal erg was donker en het podium verlicht met verschillende gekleurde spots. Er was mij verzocht om geen flitser te gebruiken, omdat dit voor zowel de gasten als de sprekers als storend zou kunnen worden ervaren. Een begrijpelijk verzoek, maar dit betekende wel dat ik met hoge iso-waarden moest fotograferen. Gelukkig blijft de ruis bij een camera met een full-frame sensor tegenwoordig binnen de perken, en is de nieuwe AI-ruisonderdrukking van Lightroom een uitkomst om dat beetje ruis dat alsnog optreedt uit de foto’s te halen.
Een andere uitdaging waar ik als fotograaf tegen aan liep, was de beperkte bewegingsvrijheid die ik had. Een theaterzaal heeft meestal maar twee looppaden links en rechts van de stoelenrijen. Dit betekent dat je het podium met sprekers slechts vanuit twee (uiterste) hoeken kunt fotograferen nl. links of rechts (zie foto’s). De keuze die je vervolgens hebt is om wat hoger of lager op deze paden te gaan staan, waardoor je nog enigszins variatie krijgt in standpunten. Om toch wat afwisseling in de foto’s te krijgen, koos ik er soms voor om een spreker tussen het publiek door te fotograferen (een doorkijkje). Op locatie moet je het nu eenmaal creatief gebruik zien te maken van dat wat er is. Dat maakt het werken op locatie nu juist ook zo leuk en uitdagend.
Hieronder een impressie van de foto’s die ik deze middag gemaakt heb.